742 En härlig sommarkväll omgiven av Veteraner

En sån härlig sommarkväll som igår gick det bara inte att sitta inne, så vi tog bilen till Ulva kvarn där man på tisdagskvällarna kan se massor av veteranbilar och motorcyklar. De oftast välputsade gamla bilarna stod uppställda i långa rader tillsammans med de stolta ägarna som villigt lyfte på huven för intresserad publik.   



Ett ganska stort antal gamla motorcyklar fanns också uppställda för beskådan. Mycket trevligt att gå runt och kolla de gamla åken. Det gick även att få fika på plats, men vi åkte till systersonen som bjöd oss på fika i nya huset med sin nya famil. Grattis och lycka till önskar vi. 


Sol och Singöfläsk

Singöfläsk eller strömming som vi vanliga (ej Rospiggar) kallar fisken som "rycks" på försommaren och med fördel steks och serveras med potatismos är en verklig delikatess, som serverades hos oss häromdagen, mums. Rensad och tillagad av min käre make. 



Vi har haft en härlig helg med sol och värme och tid att vara både i solen och i systugan. Jag har klätt om fyra stolsitsar, sytt överdrag till två runda kuddar till altansoffan, och sytt en liten repkorg.

Jag kommer så småningom att lägga ut en beskrivning på hur man gör repkorgar här på blogggen.


741 Tårta, dans och sill

Firade ett barnbarn på 9-årsdagen med bl.a. ett par snygga kalsonger, vi bjöds på kladdkaka, jordgubbar med grädde och glass och många pussar och kramar.



Midsommarafton var planerad att firas på Arholma enligt en ojämnt återkommande tradition i vår familj. Planerat ja, men lätjan tog över (till Arholma måste man åka bil en redig stund och passa tiden till passbåten som inte går så ofta) så vi åkte till Grisslehamn där midsommarfirandet tilldrog sig på dansbanan. Detta visade sig inte alls vara ett dåligt val. Där fanns spelmän, lotteri, skjutbana och kaffeförsäljning. Vädret var strålande liksom de flesta av besökarna. Det dansades både ringlekar och långdans, spelades sommarvisor, tävlades i bl.a.säckhoppning och "ägg på sked".



Vi köpte strömming i fiskaffären i Grisslehamn som förmodligen min kära make kommer att tillreda idag så vi får njuta en underbar middag.

Måsjävlarna flyger över tomten och spanar in våra fiskar, några har till och med landat på dammkanten och sitter där och slickar sig om munnen. Nu har maken gjort en fågelskrämma, som om den inte skrämmer måsarna,  så kommer dom i alla fall att skratta ihäl sig och då är vi ju av med dom...


740 Dimma, bröllop och klänning

I lördag gick den årliga postrodden av stapeln. Man ror med post från Eckerö på Åland till Grisslehamn på Väddö vartannat år och från Grisslehamn till Eckerö vartannat år. Postrodden är en tävling till minne av Väddö- och Eckeröböndernas månghundraåriga skyldighet att föra post och passagerare över Ålands hav.

Tävlingens syfte är att värna om allmogebåtskulturen och att befrämja sportmannaanda och sjövett.

Jag, min käre make och ett barnbarn bevittnade målgången i kraftig dimma, vi undrade om alla hittade in i hamnen. Innan målgången besökte vi ortens lördagsloppis i gästhamnen (inga inköp) och sedan besökte vi ett bageri där vi tog en fika med gott bröd till.



På eftermiddagen blev det en hel del TV-tittande då vår vackra kronprinsessa Victoria gifte sig med sin Daniel. Det var sändningar hela dagen. Det var vigsel, kortege i den fina paradkaleschen genom staden och sedan färden i slupen Vasaorden som roddes tillbaka till slotten. Middag och många fina tal.



Söndag = sydag. Ialla fall denna söndag då mitt barnbarn ville sy färdig en klänning som påbörjats i slöjden. Hon var så flitig och klänningen blev så fin. Den ska hon ha när hon går till stranden. Det blir säkert flera sytillfällen med det barnbarnet. Bra jobbat.


737, 738, 739 Slut på arbetsveckan

Härligt att arbetsveckan har slutat för den här gången. Nu ska här göras vad som faller en in till måndag morgon.

Nu är äntligen systugan/gäststugan klar (bara några småsaker kvar, men det tar jag en annan gång). Det första som jag sydde var en hissgardin, så nu har jag gardiner till båda fönstren. Praktiskt med hissgardin för nattgästerna om dom vill  sova ostört från ex. solen.

Just nu sitter jag hemma i stan och väntar på ett barnbarn som ska tillbringa helgen med oss gamlingar. Det var visst någon klänning som ska sys klar, så det blir lite symaskin i alla fall. Var på det stora möbelvaruhuset i veckan och inhandlade lite tyg för att klä några stolar och kuddar som ska matcha det övriga textilinnehavet.



Jag har handlar mat till helgen nu efter jobbet och slank in på den stora växtbutiken där de sålde trädgårdshortensia för halva prisen. Vi hade en sådan för några år sedan och den var bara såååå jättefin hela sommaren, så nu hoppas jag på en repris. Dessutom slank det med några dammväxter så fiskarna blir glada, så får vi se vad min käre make säger.

I bilen ligger även ett stort betongfågelbad som min kära syster tillverkat med hjälp av betong (förstås) och ett rabarberblad, ska köra försiktigt så det inte spricker. Fågelbadet kommer nog att ligga i närheten avLysekil.

736 Tårta och barnbarn

Så var det dags att bli firad av barn och barnbarn och några barnbarnskompisar. Vi blev 12 st och bjöds först på varmkorv och sedan olika drycker och tårta med trevlig samvaro.  

Jag glömde bort att mjölkchoklad innerhåller mjölk, därför ser tårtan lite "annorlunda" ut. Vill ju gärna inte att någon laktosintollerant  ska bli sjuk. Grädden och all fyllning var OK.

När alla åkt hem offrade vi oss och åt upp resterna av tårta och korv.


734, 735 Furusanering och blommor på höjden

Nu börjar det närma sig klart i Eken (gäststuga/systuga). Döljer för närvarande furun i vissa inredningsdetaljer såsom bl.a. spegelram, klockram och klädhängare. En gardin ska sys och sedan är det bara att sätta igång och njuta av det hela.



Ett annat projekt efter tips av min storebror är krukor på höjden. Vi (läs min käre make) har slagit ner ett kraftigt armeringsjärn i marken som efter femte försöket stod stadigt. Det visade sig att marken är full av stora stenar som var ivägen för järnet. På armeringsjärnet träddes ett antal (räkna själv) terrakottakrukor som fylldes med jord och diverse växter. Det ska bli spännande att se hur dom klarar första regnfallet. Tack brorsan för idén, kommer att bli jättesnygg när växterna har kommit sig.



Nu ska vi gå över till grannen på eftermiddagskaffe.

733 Skor i backen och flaggan i topp

Nu blommar guckuskon i Herräng.



Min kära make och jag firade nationaldagen med att åka till Roslagens Sjöminnesförenings museum i Kaplansgården Älmsta där det firades med tal, sång och fika. Flaggan hemma var också hissad för att fira dagen.

Gäst / systugan är så gott som klar nu, dvs det går mycket bra att sova över och det går att sitta och sy där. Det är fortfarande några lister som ska på plats och lite kanter som ska målas -men det tar vi sedan - nu vill jag sy och ha nattgäster. Jag är helnöjd med resultatet, gott om plats för gäster att sova över och gott om plats att sitta och sy.  Vill härmed tacka min käre make för initiativet och allt arbete med utbyggnaden - du är bäst!

Kolla gärna om bäddarna är lediga så att du/ni kan komma över en sväng och rå om oss. Max 3 nätter om inget annat är överenskommet.

Nu har jag bara tre dagar att jobba denna vecka och sedan fyra dagar ledigt.

730, 731, 732 Syskonträff light

Igår skulle den årliga syskonträffen starta, men tyvärr hade det äldsta syskonet inte möjlighet att närvara. Vi kommer att reprisera träffen när alla kan närvara. Min kära syster kommer att samordna våra kalendrar och kalla till ny träff. Vi som kunde närvara träffades hos den kära systern som bjöd oss en härlig middag med dryck. Vi tog även ett (välbehövligt??) bad i tunnan. Den som är intresserad av fysik kan kanske räkna ut massan av de som badade genom att se hur mycket vatten som rann över, Arkimedes princip kan vara till hjälp.


Efter en natts skön sömn fick vi den värsta hotellfrukosten innan vi skildes.
Vi provianterade och köpte lite växter med oss ut till den härliga kusten. Efter en snabb lunch gick vi ut och planterade de flesta av de köpta växterna. Bl.a två fönsterlådor med pelagoner, petunior och lobelior, några växter till dammen som fiskarna förhoppningsvis kommer att gilla. Vi åt en god pizza till middag innan vi hamnade i TV-soffan.

728, 729 Loppis och löss

I lördags deltog jag i en grannloppis i Norrtälje. Jag är ju inte granne precis men jag är en anhörig till en granne. Min kära dotter och hennes grannar ordnade en loppis i ett garage och en carport vid deras vändplan, perfekt läge men pissväder. Vi hade plockat ihop en massa saker som tog plats i våra hem men inte längre behövdes. Ungdommarna i grannskapet hade bakat och kokat kaffe som de sålde, herrarna grillade korv som vi matades med i regnet och kylan.
Jag sålde saker så att jag fick ihop till bensinpengar fram och tillbaka. Vi var alla vi gott mod och hade trots allt en trevlig dag i carporten.

 

Gröna små bladlöss har vi fått från ryssland i massor, dom sitter i träd och buskar, på bilen och allt annat som man hänger ut, inte alls så trevligt faktiskt.

Båten är sjösatt och husvagnen fixad för den första färden till Gamla Uppsala där vi kommer att bo helgen som kommer.

Nu ropar min käre make som vill bli friserad (gratis!!)

RSS 2.0