755 -763 Semestern slut för denna gång

Nu har jag jobbat en vecka efter en härlig semester.
Som ni kan se har jag inte hunnit skriva så mycket på semestern, jag hade fullt sjå med att göra just inget särskilt.

För att nämna några höjdpunkter.
-Har suttit i systugan en del.
-Små utflykter med min kära make
-En dag i Barkarby med "råshopping"
-Och så förstås den årliga syskonträffen
Vi tog vårt pick och pack och åkte till min kära syster som bjudit in oss för att umgås en hel långhelg.
Fredag eftermiddag träffades vi alla och kramades och pratade om vad som hänt sedan vi hördes senast. Ett stort antal barnbarn har kommit till sedan förra träffen, vilket vi gladde oss åt.

Vi installerade oss i husvagnar och gästrum. Min kära syster bjöd på god middag och vi pratade tills vi inte orkade längre.

Nästa dag åkte vi till Gamla Uppsala Museum där vi vandrade runt och kollade gamla grejor, sedan hem för lunch och lite aktiviteter.

Någon läste en berättelse, vi hejade på "våra" sniglar som sprang på tid, vi fick köra fyrhjuling med vattentransport och det bjöds ett litet teaterstycke.
Därefter fortsatte vi prata och prata och prata bl.a. om gamla tider och folk vi känner/känt. Syster bjöd oss en god grillmiddag med hjälp av sin händiga man.

Under söndagen vistades vi en del vid Ulva kvarn där vi gjorde fynd på loppisen, vi gick runt och kollade hantverken samt bjöds på kaffe och kaka av en broder.
Vi avslutade dagen med ett härligt karbad (det låg flera karlar där).

Måndagen var en avresedag för oss. Min käre make åkte iväg för ett jobb men återkom senare och hämtade mig och husvagnen för transport ut till Roslagen igen. Där vi tillbringade en ärlig kväll på altanen.
Tisdag = arbetsdag.
En tung stålbrynja på en farlig viking
Klara, färdiga gåååå
Det gäller att hålla tungan i rätt mun
Dags för en medling....
Lilla Roslagsteatern på plats

751, 752, 753, 754 En dag i djurparken

Nu har vi fått ett nytt barn i släkten, en "liten" gosse som är så välkommen och vi gratulerar föräldrarna och önskar dom alla lycka till i framtiden.

Två barnbarn hämtades från sina föräldrar för att roa sig tillsammans med oss i Furuvik. Vi åt en stadig frukost innan avfärd mot Furuvik, en resa på nära två timmar under trivsam färd på väg 76. Väl framme parkerade vi och packade en barnvagn full med nödvändiga attribut för en bekväm tid i parken. Vi började med att kolla aporna och lite ormar innan vi tog den första matrasten. Vi satt på en bänk i närheten av får och getter där vi senare gick in i hagen och klappade djuren. Tyvärr var det inte bara vi som ville ha maten utan äver en massa getingar som sedan förljde oss runt i parken och irriterade.



När vi tittat på djuren i parken tog vi oss en tur till Fortet, en plats där TV-programmet Wild kids spelats in. Det var kul att se de olika proven som ungarn i programmet fick genomgå.

Efer det så letade vi oss vidare med hjälp av en karta till nöjesfältet, där barnen fick åkband som utnyttjades bl.a. till berg och dalbana, karuseller, fritt fall och spökborg där även mormor fick vara med (Skitläskigt).

Nu var vi alla trötta i benen och önskade inget hellre än att få baaaada i äventyrspoolen.



Mormor önskade att hon tagit med sin baddräkt för att få åka och testa alla banor i badet. Getingplågan fortsatte när vi skulle äta matsäck vid badet igen. Getingarna var ett stort antal och turades om att terra oss och speciellt en av oss som till slut fick ett stick. Inget kul alls. Vi avslutade badet något innan dom stängde och avslutade med en glass utanför grindarna och även där var getingarna med för att plåga oss. Vi flydde till bilen och stängde dörrarna fort och åkte hem till barnbarnens föräldrar.

Om vi kan bortse från getingarna så var dagen en toppendag med trevligt sällskap coh härligt vädet.

750 En vecka till havs

Söndag Uppsala – Stockholm-Frihamnen, mulet +18c
Buss-tåg-T-bana-buss
Pga. av nattens oväder var båten försenad till hamn vilket i sin tur försenade vår incheckning. Det tog c:a 2,5 tim att lämna in väskor, checka in och komma ombord på båten. Personalen servade oss med kaffe och kakor så vi inte skulle tappa sugen – ingen fara för det, stämningen var god bland resenärerna som, visade sig, kom från ett stort antal länder från hela världen. Endast c:a 400 st av drygt 2400 resenärer var från Sverige.



En fin hytt fick vi med dubbelsäng, liten soffa, bord, stol, TV, kassaskåp, en stor garderob, många klädlådor och ett litet badrum med dusch.

Vi började med en lunchbuffé när vi kommit ombord innan den obligatoriska livräddningsövningen (utan flytväst). Sedan packade vi upp våra väskor och gick en liten rudvandring.

Kl 18.00 var vår tid för middag i den stora matsalen där vi fick ett bord som vi skulle ha hela veckan tillsammans med sju andra personer. Många val vid middagen måste göras såsom förrätt, varmrätt, dessert och dryck.

Beställning av utflyktsbiljetter till S:t Petersburg måste göras redan första kvällen för att rederiet ska hinna ordna med visum. Därefter gick vi på kvällens show som bestod av två mycket duktiga akrobater som visade vad de kunde med lite mellansnack. Så en drink i Champagnebaren. Vi fick ställa fram klockan en timme innan vi somnade.

Måndag Helsingfors, Finland sol +30c
Första riktiga semesterdagen och härligt med sovmorgon. Frukostbuffé med allt vad man kan önska sig förutom som vanligt – kaviar till ägget! Ägg utan kaviar kan jag vara utan. Efter frukost tog vi en skyttelbuss in till centrum där vi gick runt. Runt kan man verkligen säga, för vi gick vilse i ett köpcenter där vi inte hittade rätt utgång för att komma på rätt gata för att hitta tillbaka till båten. ”Vi behövde ju ingen karta för vi har ju varit i Helsingfors många gånger tidigare”. Min käre make har ögonen med sig och kom ihåg vilken affär vi kommit in i från början, så då var det bara att fråga sig fram och då kom vi rätt.



På eftermiddagen låg vi både vid och i poolen, det är så härligt med sol och värme igen. Innan den formella middagen (med kostym och finklänning) kostade vi på oss en liten lur i hytten. Kapten hälsade oss alla välkomna och bjöd på champagne tillsammans med de övriga cheferna ombord. Kvällen avslutades med en Broadwayshow i teatern, ja och så en drink förståss. Vi fick ställa fram klockan en timme till inför morgondagen.

Det fanns gratis sprit överallt på båten, bara att förse sig – de vill att vi spritar händerna ofta.

Tisdag S:t Petersburg, Ryssland sol +30c
Sjusovaredagen. Ännu en härlig sovmorgon. Eftersom vi har en hytt utan fönster så vet vi inte vilket väder som väntar. Min käre make klädde sig och gick för att kolla vädret samtidigt som han tog en kopp kaffe. Strålande väder även idag. S:t Petersburg har bara 50 soldagar per år och vi prickade in en av dom. Förmiddagen tillbringade vi i poolområdet med sol och bad. Efter lunch åkte vi på en utflykt i S:t Petersburg i c:a 4 tim med några foto- och shopingstopp. Kul att se en bit av Ryssland. Många berömda byggnader besågs med en helkass guidning av en mycket skrålig förinspelad röst på svenska där man bara hörde brottstycken av meningarna.
-Skrål höger skrål 1902 skrål skrål. Vi såg ett tiotal vita limousiner med brudpar under vår vistelse i stan. Det känns inte som att vi kommer att längta tillbaka till S:t Petersburg. Turistvisumet som vi fick innebar att vi inte fick avvika från den guidade turen.



Mycket noggrann passkontroll både vid in- och utresan från landet. Vår underbara besättning stod och väntade på kajen med vatten vilket var guld värd efter den varma bussturen.

Den härliga poolen fick ett besök av oss vi hemkomsten, där vi hängde till åttatiden när vi fortfarande hade sol!?



Efter en middag i bufférestaurangen var det dags för teatern igen och denna gång bjöds vi på sång och dans av en rysk gästande grupp på 21 personer. Proffsig underhållning. Nu fick vi flytta tillbaka klockan en tim.

Onsdag till havs, sol +25c  
Sov länge, sen frukost (igen). Div. underhållning hela dagen överallt på båten. Tävlingar – bl.a. värsta magplasket, snyggaste herrben och sudoku samt danskurs, konstauktion, T-shirtrea, scrapbooking. Efter lunch mulnade det till och vi gick på en pianokonsert i teatern. Ett senare besök i teater blev det också med en bra illusionist som visade sina trick som var fräscha och moderna. Sen middag och lite mingel i valig ordning. Hytten dekoreras varje kväll av vår hyttvärd med olika djur som är vikta av handukar och badlakan.

Torsdag Riga, Lettland regn/sol +28c
En regnig morgon, men när vi ätit frukost och bytt om för en stadsrunda hade regnet upphört och solen tittade fram. Vi tog en promenad på egen hand från båten och in till gamla staden där vi tittade på ett antal berömda byggnader och torg. På ett av torgen tog vi en öl och vilade benen en stund.



Den här staden ska vi definitivt besöka igen. På ett torg var det torghandel med olika hantverk – finfina grejor. När vi återvände och hade c:a fem minuter kvar till båten öppnade himlen sig och vi fick regn, åska och kraftiga vindar över oss. Vi klarade oss ganska bra tack vara våra ”Emergency ponchos” som vi så lägligt packat med oss. Väl ombord hängde vi upp våra blöta kläder och gjorde oss fina inför vår andra formella kväll. Som vanligt mycket god mat, show efter middagen där temat var 70-talsmusik. Klockorna ställdes tillbaka en timme och ordningen är återställd.

Fredag Gdynia, Polen sol +25c
Sovmorgon, sen frukost (vilket förfall). Ankomst till Gdynia kl.11.00, fint mottagande av musikkår och cheerleader i hamnen när vi lagt till. Promenad till centrum där vi växlade lite pengar så vi hade till glass och dricka, överblivna pengar skänktes till en tiggare.

Efter hemkomsten tog vi en pizza i innepoolen där vi också badade både bubbel och stillapoolen. Middag i buffématsalen och sedan underhållning i Champagnebaren (favorithängställe).

Lördag Visby, Sverige mulet/sol +25c
Båten är för stor för Visby hamn och därför måste ligga för ankar på redden. Livbåtarna transporterar oss in till Visby, men pga. Kraftig vind blir transporterna försenade. Vi fick biljetter med nummer som ropades ut när det var dags för transport. Vi var inne i stan strax före lunch och gick runt på stan och försökte minnas var vi bodde när vi var på skolresa efter 6:an!? Jag handlade två fina linneschalar på marknaden på Stora torget, sedan åt vi strömming och potatismos på Visbys finaste fisk- och skaldjursrestaurang. Vi gick runt och kollade mer av stan innan vi återvände till vår tillfälliga bostad.



En stund i poolen innan vi måste börja packa inför hemresan. God middag som vanligt, vi tog avsked från våra bordsgrannar. Lite mingel på kvällen. Resväskorna märktes med tag i ljusblå färg (viktigt att komma ihåg) och ställdes ut i korridoren innan vi gick i säng.


Personalen tar farväl med sina nationsflaggor

Söndag Stockholm-Uppsala, sol/mulet +24c
Upp tidigt för att hinna äta frukost innan avstigning. Färgen på väskans tag avgjorde när vi skulle få gå av båten. Vi samlades i olika lokaler och fick i samlad trop gå av. Vi lyxade till det och tog en taxi till centralen när vi hittat våra väskor. Sedan tåg och buss hem för uppackning och nypackning för vidare färd till vårt älskade lantställe.

Sammanfattning
Hytten – ren, fräsch, alltid bäddat och rena handdukar, TV-kanaler som informerade om aktiviteter ombord.
Mat – genomgående gott och varierande. Ett antal olika restauranger där det alltid fanns något att äta dygnet runt.
Pooler – två poolområden med totalt 6 bubbelpooler, 1 barnpool, 2 simpooler +30c, tusentals solstolar och handdukar.
Personal – över 700 st av 54 olika nationalitet, trevliga och hjälpsamma
Resmål – kul att komma till många resmål på samma resa även om vi inte kommer att återvända till alla. Framför allt Riga och Visby vill vi se mer av.
Spritautomater – fanns på många ställen och vi uppmanades att använda dom ofta.
Säkerhetsrutiner – id koll vid av- och påstigning, personkontroll och bagageröntgen vid alla påstigningar
Kuriosa – väldigt tunt toapapper, fick vikas 8-gånger innan (ja ni vet).
Totalt intryck – härligt, avkopplande och intressant resa.

  
   


RSS 2.0