Kulturstig

18 juni

Nu verkar det ha slutat regna. Vi tog en tur med bilen in till centrum för att handla lite förnödenheter och en bågfil. Bågfilen behöver vi för att korta av tältpinnen som är fel. Jodå vi har kollat både två och tre gånger – den är faktiskt felaktig, fy, fy Biltema. Någon bågfil fanns dessvärre inte i Sala. Vi får kolla i nästa tätort om den finns där.

Hmm..  Man är inte långt hemifrån när man kan höra sina lokala nyheter i bilradion.

Vi tog en promenad efter lunch fram till Silvergruvan där vi skulle kolla lite om Salaligan, men tyvärr öppnar museet först efter midsommar. Däremot var det fina antik/loppiset öppet. Vi köpte varsin glass (ej begagnad), jag gick en runda till och köpte den där saken som jag såg i lördags.


Karl den XI:s schakt

Förresten - i lördags köpte vi varsin hematitring, en snygg stenring med magiska krafter, se nedan.



Både till och från gruvan gick vi en Kulturstig med många gruvhål och massor av information om vad som hänt sedan 1300-talet till nu.




Många djupa hål var det

När vi återvände till husvagnen gjorde vi något som jag inte har övat så mycket på tidigare – vi tog en eftermiddagslur.

Utvilade och hungriga fixade vi sedan lite middagsmat, vi bokade sedan camping i Leksand över midsommar. Stannar vi längre här blir vi nog bofasta, nej nu drar vi vidare  imorgon förmiddag för att kolla om det går att fricampa någonstans (Spännande).

Fakta:
Hematit eller blodsten
som påstås kunna vara bra mot huvudvärk, stress och sömnsvårigheter

Ordet slashas (slas-has) kommer från gruvnäringen och anses syfta på hur gruvarbetare tagit sig ner i branta gångar genom att kasa och hasa på sina träskor.

Salaligan
Det första offret var taxichauffören Sven Ericsson. Han sköts på kvällen den 14 november 1930 utanför Västerås från taxins baksäte av Sigvard Nilsson. Nilsson, som fyllde 22 år samma dag, körde sedan bilen, en Overland Whippet  till Sala där han sammanstrålade med den nittonårige elektrikern Hedström och tillsammans kastade de Ericsson i Sörbobäcken utanför Sala, där han drunknade. De lämnade plånboken orörd.

Tre år senare, den 5 september 1933, sköts Axel Kjellberg och hans hushållerska Karin Holmberg till döds i Kölfors norr om Sala. Därefter tändes huset på för att polisen skulle tro att det var en olycka, men rättsläkare hittade kulhålen. Bytet blev 20 000 kronor.

Den 12 november 1934 mördades en äldre ensamstående kvinna i Västerfärnebo, Matilda Blomkvist, genom att ligan borrade hål i hennes husvägg och gasade ihjäl henne i sömnen med bilavgaser. Ligan trodde hon hade mycket pengar hemma, men hon hade just innan varit på banken och bytet blev endast sex kronor och sjuttiofem öre. Även detta offers hus brändes ned.

Den 19 juni 1936 sköt man ihjäl bankbudet Elof Pettersson, som kom cyklandes med en avlöningskassa på 20 000 kronor. Några dagar senare greps ligan. Det finns idag en minnessten vid den platsen i Sala, som en symbol för Salaligans sista offer.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0