Ronneby och Karlskrona

18 juli
Sol, blåsigt, någon regnskur
 
Började dagen som vanligt med frukost, vi tog det lugnt på förmiddagen, kollade lite om det fanns några evenemang och sevärdheter i omgivningarna. Det är otroligt så mycket broschyrer det finns, vi har under resan plockat åt oss kartor både över landskapen och tätorter, evenemangskalendrar och en massa broschyrer med sevärdheter, gårdsförsäljning, matställen, utflykter och ja allt som finns att se och göra på orten.
 
Just nu har vi en diger hög på bordet att kolla igenom för att inte missa något :)
 
För att vara säkra på att verkligen har allt, så åkte vi till turistbyrån i Bräkne-Hoby, som är den närmaste tätorten, och plockade till oss några broschyrer ytterligare.
 
I närheten besökte vi Linslöjden där vi köpte en liten duk till husvagnen.

 

Vi fortsatte sedan till Ronneby där vi besökte Brunnsparken och gick en runda, där vi särskilt njöt av Doftträdgården och beundrade den Japanska trädgården. Vägarna genom parken var flera med olika längd, det var bara att välja, eller ta alla. Här har man druckit brunn sedan början av 1700-talet.
 
 

En av de vacka dammarna i parken


I Doftträdgården finner du 700 växter från 50 olika arter, bl.a flera av våra vanliga trädgårdsväxter, som daglilja, schersmin och bondsyrén. Men också mer ovanliga, t ex den vilda vänderoten eller den anisdoftande spanska körveln.

 

Doftträdgården med sina pelare där växter klättrar, stubben i förgrunden inhyser massor av insekter

 

Den japanska trädgården gjorde ett rogivande intryck och inbjöd till en stunds vila och meditation.

Vi fortsatte promenaden genom bokskogen ner till parken igen och den fina miljön med små dammar, en hel del växter och träd vi aldrig sett tidigare, även såna vi sett tidigare.  Ett besök som vi verkligen rekommenderar om du är i närheten. Besöket avslutades med att fika i det gamla sjukhuset, numera café och restaurang. Vi delade på en kanelbulle storlek lovikavante och en chokladboll storlek biljardboll! Det räckte så bra med en halv av varje.

 

Dagens utflykt gick vidare till Karlskrona och Marinmuseet. Museet ligger på ön Stumhomen där man inte fick ställa bilen, så vi parkerade på en tvärgata och gick över bron till ön som tidigare har varit militär men är numera en stadsdel. Historien hängde över oss besökare i stadsdelen, med de gamla blankslitna kullerstenarna och de gamla byggnaderna som bl.a. fängelset och bagarstuga. Museet var intressant för oss som är sjöintresserade och innehöll allt från gamla ritningar på fartyg, båtmodeller från förr och fram till modern tid. Framför allt det mesta som har med (tänkta) strider till sjöss. Det tog nog två timmar för oss att bara skumma av (dom stängde 18.00), så det blir nog ett besök till vid annat tillfälle.
 
Nu var det dags att återvända till husvagnen och fixa sen middag. En liten promenad till strandrestaurangen för att lyssna på Irländsk musik live rundade av en upplevelserik dag.

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0