Österlen

15 juli
Sol, kraftig vind och lite regn

 


 
Efter frukost, disk och dusch så åkte vi en runda i Österlen. Turen gick via Ystad och första anhalt blev Kåseberga och Ales stenar. Det var många som tänkte lika idag, parkeringen i hamnen var full men vi fick plats en bit därifrån, och tog en (lång) promenad genom byn och uppför en höjd och över ett gärde fram till de berömda stenarna som har en båtformation och enligt en del forskare kan visa tiden medan andra forskare är skeptiska till det. Hur som helst är det en fantastisk skapelse. Vi gick runt där en stund bland turister från världens alla hörn, nåja vi hörde i alla fall många olika språk när vi gick där. 
 

 
Från stenarna gick vi ner mot hamnen och då menar jag verkligen ner (de fanns ju som jag tidigare skrev på en höjd). Nere i hamnen fanns ett antal fiskaffärer med allsköns godsaker från havet. Man kunde även handla färdiga rätter att äta direkt, där inne eller utomhus på enkla möbler. Vi tog vår favorit - sill med mos och lingon som vi åt med en fantastisk utsikt över havet som verkade ändlöst. Trots den fina utsikten saknar vi vår skärgård med alla öar.... Hur seglar man här? Rakt ut och sedan hem igen?

 


 
På vägen tillbaka till bilen passerade vi några småbutiker med bl.a. keramik som är stort här på Österlen.
 
Mätta och belåtna åkte vi vidare mot Glimmingehus som vi hört om men aldrig sett. Kartläsaren hade vissa problem med navigatorn, kartan och alla småvägar, vi fick ofrivilligt se mer än det var tänkt på vägen dit, t.o.m. en dynghög på en ladugårdsbacke!
 
Glimmingehus var en mäktig syn. Det är en medeltidsborg med vallgrav runt den 25 meter höga byggnaden med borggård där många aktiviteter pågår både för barn och vuxna.


 
Brantevik blev nästa stopp där vi gick en liten promenad ner till hamnen och en liten titt i en fin antikaffär. Det började regna så vi rusade till bilen för att inte bli blöta och körde vidare till Simrishamn, vi stannade inte där men körde sakta genom hamnområdet och insöp atmosfären även här.
 
Imorgon ska vi gå på Kiviks marknad och eftersom vi var nära Kivik tog vi en tur dit för att se var dom håller till så vi hittar lätt.
 
På vägen hem stannade vi vid en butik och köpte varsin bakelse som vi festade på med kaffe och avec när vi kom till husvagnen, för att fira min mor på hennes födelsedag.
 


Kommentarer
Postat av: Råttan

De där stenarna, undrar vem som körde på grund - eller vem fanken byggde båt av stenar...?! Ale?

Svar: Ja det kan du ju alltid googla på... Om du absolut vill ha ett svar alltså.
Lena

2012-07-16 @ 18:57:30

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0