Glasbruksresa

22 juli

Solig dag

 

Vaknade till en härligt strålande soldag. Passade på att låna tvättmaskin på campingen för att tvätta en maskin smutsiga kläder för att sedan hänga den rena tvätten på tvättlinor utanför husvagnen. Vi har mer som behöver tvättas, men man ska inte förta sig, dessutom tog maskinen så lång tid på sig och vi ville ju ut i glasriket och kolla hyttorna.

 

Vi började med att återvända till glasområdet i Kosta, där vi besökte glasblåsarna som tillverkade ett stort fat och en färgrik vas medan vi såg på och en guide berättade under tiden vad och varför dom gjorde vissa moment. Mycket intressant. Sedan gick vi runt i området och kollade en utställningshall med konstglas och ett hembygdsmuseum om Kosta.

 

Här är ämnet till ett stort fat

 

 

Början till den vackra vasen

 

Nu ska vasen bara kylas ner

 

Innan vi fortsatte till nästa glasbruk åt vi varsin glass och kollade på alla turister som rusade runt och handlade fyndglas. Därefter åkte vi några kilometer till Sea glasbruk som också ligger i Kosta, har inte hört om det tidigare, men det finns faktiskt sånt som jag inte vet. Där var ingen hytta igång men vi tittade på deras fina glas och fick med oss en liten ljuslykta till husvagnen.

 

Sedan åkte vi vidare på småvägar söderut till Transjö hytta där enbart konstglas visades i en lokal.

 

Nästa anhalt var Boda som hade en öppen hytta där vi såg serietillverkning av skålar som blåstes i en träform. Där fanns också ett stort glasmuseum med glas från förr till nu och även en hel del konstverk. Det har till och med tillverkats takpannor i glas! Mycket intressant även det.

 

Sista stoppet gjorde vi i Orrefors, där var hyttan stängd men den stora butiken var öppen. Vi kollade runt men kände samtidigt att nu var vi mätta på glas så vi återvände till Kosta där vi köpte bl.a. lök till middagen som blev en väldigt god pyttipanna av rester från gårdagen.

 

På de flesta ställen vi stannat så fanns försäljning av glas så klart, men även en massa annat så som hantverk, hemslöjd, glass och våfflor. I Kosta finns ett helt köpcenter med outlet och i Boda finns designhouse, i Orrefors fanns en del butiker också men de var stängda för dagen när vi kom. Men tyvärr blev ingen fet på oss, som bara köpte en ljuslykta, varsin glass och en lök.

 

 


 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0